Wat zijn penis nodig heeft

'En vertel nou eens. Wat zouden echt álle Nederlandse vrouwen over de penis moeten weten?'
Een gesprek op de radio met een seksuologe. Ik ving er toevallig een flard van op, maar bij het horen van deze vraag spitste ik onmiddellijk mijn oren. En al is het intussen jaren geleden, ik weet het antwoord nog precies: 'Alle vrouwen zouden goed moeten beseffen dat een penis echt heel veel liefde en aandacht nodig heeft!'

Ik was er verblufd van. Is het echt zó eenvoudig? Niks geen wetenschappelijke inzichten of originele invalshoeken. Gewoon: veel liefde en aandacht. Het klinkt zo voor de hand liggend eigenlijk. Waarom vond die seksuologe het nodig om dit zo te benadrukken? Dat was ook de vervolgvraag van de interviewer. En spijtig vertelde de seksuologe dat ze merkt dat dit in veel relaties een onderbelicht punt is. In de loop der jaren ben ik steeds beter gaan begrijpen wat ze bedoelde. Hoog tijd om de penis uit de schaduw te halen!

Allerliefst
De penis mag dan een opvallende verschijning zijn, toch krijgt hij in het liefdesspel vaak maar een zeer bescheiden rol toebedeeld. In veel gevallen mag hij zelfs pas opkomen tijdens de slotscène, als onmisbaar attribuut voor de geslachtsgemeenschap. Maar is dat zo erg dan? Laten we eerlijk zijn: meestal wekt een penis toch niet de indruk dat hij veel nodig heeft om in opgewonden toestand te raken. Een kleine opmerking, een lichte aanraking of een glimp van iets moois kan in veel gevallen al genoeg zijn, toch?

Ja, wel als je naar de erectie kijkt en inschat of de penis klaar is om zijn rol te vervullen. Maar nee, om een man volkomen te bevredigen is er meer nodig. Veel liefde en aandacht, voor zijn hele lichaam, maar vooral voor de plek waar hij die liefde en aandacht het beste voelt. Bijna iedereen weet nu wel dat vrouwen een uitgebreid voorspel fijn vinden en meestal ook echt nodig hebben. (Okee mannen, in het vuur van het spel moet je daar wel eens aan herinnerd worden.) Maar een man wenst minstens net zo hard dat zijn vrouw liefdevol en aandachtig met zijn geslachtsdeel omgaat. Sterker nog, het is de plek waar hij door haar het allerliefst aangeraakt wil worden.

Niemand verwoordt dat treffender dan de Amerikaanse schrijver John Gray:
'Het gevoeligste orgaan van een man is zijn penis: als die wordt aangeraakt, is het alsof zijn hele wezen wordt aangeraakt, getroost, opgewonden en op een sensuele manier geprikkeld. Zijn gevoelens van liefde en verbondenheid, die vaak zo snel worden overstemd door zijn rationele gedachten, worden plotseling weer naar de oppervlakte geroepen door de intensiteit van de seksuele bevrediging.'

Verschil
Zo hebben man en vrouw dus elk hun eigen seksuele behoeftes en verlangens. En als je er goed over nadenkt, verschillen ze daarin niet eens zo erg. Allebei zijn ze hartstochtelijk op zoek naar verbondenheid. En allebei willen ze graag veel liefde en aandacht. Voor hun hele lichaam én voor hun intieme delen. Je zou het zo kunnen zeggen: man en vrouw hebben tijdens het vrijen hetzelfde doel voor ogen. Maar één ding moeten ze allebei goed in de gaten houden: dat ze hun routekaarten niet verwisselen! Want het feit blijft dat een vrouw geen man is. En een man is geen vrouw.

Over het algemeen wil een vrouw bij het begin van het liefdesspel liever niet meteen op haar intiemste plekjes aangeraakt worden. Sowieso vindt ze het prettig als haar man zich niet gehaast toont. Ze geniet er juist van als hij het wat subtieler aanpakt: langzaam de spanning opbouwend, soms een schepje er bovenop en dan weer een stapje terug. Een beetje speels, zelfs een tikje plagerig. Dan krijgt ze namelijk de kans om geleidelijk haar omgeving te vergeten en zich te ontspannen. Zodat ze vervolgens met des te meer overgave kan genieten van de spanning die zich van haar meester maakt. En des te intenser zal uiteindelijk haar bevrediging zijn.

Dit in tegenstelling tot haar man, die instinctief misschien wel liever 'recht op zijn doel af' zou gaan. Voor hem zijn al die omtrekkende bewegingen niet zo nodig; ontspannen kan hij zich juist als als hij eenmaal bevredigd is. Hij verlangt ernaar om zijn vrouw te mogen aanraken op de plekjes waar alleen hij toegang toe heeft. En hij wil ook graag dat zij hem zonder omwegen aanraakt op zijn intiemste en gevoeligste plaatsen: zijn penis en testikels. Maar de kans dat ze dat uit zichzelf zal doen is niet altijd even groot. Vaak komt ze simpelweg niet op het idee, omdat ze het zelf nu eenmaal zo anders beleeft.

En dat is exact het punt waarop in veel relaties seksuele frustraties ontstaan: als de man zijn vrouw benadert op de manier waarop hij zélf graag benaderd wil worden. En andersom, als de vrouw haar man aanraakt zoals ze zélf het liefst aangeraakt wordt. Dat dit zo gebeurt, is natuurlijk heel logisch. Als je iets zelf prettig vindt, ga je er al bijna automatisch van uit dat de ander dat ook wel zal vinden. En op veel levensterreinen werkt dit principe inderdaad heel aardig, maar op seksueel gebied ligt het vaak toch net een beetje anders.

Voortvarend
Wat gebeurt er als een man zijn vrouw wat al te voortvarend benadert? De kans is groot dat zij dan dichtklapt, omdat zij hem niet bij kan houden. Zijn opwinding neemt snel toe en zal na een korte ontlading ook vlug weer afnemen. Maar zij blijft onvervuld achter, omdat hij aan haar behoeftes niet tegemoet kwam.

En andersom, wat gebeurt er als een vrouw lang wacht voordat ze haar man intiem aanraakt? Dan vindt hij het lastig om van haar andere liefkozingen voluit te genieten, omdat hij zich afvraagt wanneer zijn penis aan de beurt komt. Pas als ze zijn geslachtdelen bij het spel betrokken heeft, kan hij zich ook open stellen voor de rest van haar aanrakingen. Want uiteindelijk wil, net als bij haar, zijn hele lichaam graag meedoen aan het liefdesspel. Alleen: first things first!

Win-win
Maar wacht eens even. Gooit een vrouw op zo'n manier niet haar eigen glazen in? Ik bedoel: als ze al in zo'n vroeg stadium van het liefdesspel de gevoeligste delen van haar man begint te verwennen, loopt ze dan niet het risico van een erg korte vrijpartij? Zal hij niet in hoog tempo zo opgewonden raken dat er al snel geen houden meer aan is?

Nou, het maakt natuurlijk wel uit hoe ze haar liefkozingen opbouwt. Maar door ze handig te doseren en daarbij goed op zijn reacties te letten, kan ze de mate van zijn opwinding behoorlijk beïnvloeden. En dan werkt haar doortastende houding juist in haar voordeel. Want – hoe tegenstrijdig het ook klinkt – door hem in een vroeg stadium al op zo'n prikkelende manier aan te raken, windt ze hem op en kalmeert ze hem tegelijkertijd. Van haar begripvolle benadering gaat namelijk een heerlijk geruststellende boodschap uit. Ze vertelt hem daarmee niet alleen dat ze hem graag wil plezieren, maar ook dat hij overal rustig de tijd voor kan nemen. Haar rechtstreekse aanraking is voor hem immers de verzekering dat er volledige bevrediging in het verschiet ligt. En het mooie is, dat ook voor hem die bevrediging alleen maar intenser wordt naarmate de spanning zich langer op heeft kunnen bouwen. Een echte win-win situatie dus!

« Ogenspel - 12 Manieren om geen sorry te zeggen »

Gerelateerde onderwerpen:
Genieten van seks!