Intimi-tijd

'There is never enough time to do everything, but there is always enough time to do the most important thing.' (Brian Tracy)

Muur
'De grootste teleurstelling van mijn leven? Tja, daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat was toen mijn eerste huwelijk op de klippen liep. Ik kijk met veel spijt terug op die periode. Pas achteraf heb ik ingezien dat ons huwelijk niet had hoeven stranden als we er meer in geïnvesteerd hadden. Maar je weet hoe dat gaat: ik was druk met mijn baan, die veel verantwoordelijkheid van me vroeg en waarvoor ik lange dagen maakte. Door mijn inzet heb ik enorm veel bereikt. Maar mijn huwelijk leed eronder, dat zie ik nu wel in. Ergens in die periode zijn we elkaar kwijtgeraakt. En toen we dat allebei inzagen, was een definitieve breuk al niet meer te voorkomen. We zijn als vrienden uit elkaar gegaan, dat wel.

Ik heb een nieuwe vrouw gevonden en we hebben het goed samen. Maar ik pak het nu bewust heel anders aan. Dat is dan toch iets dat ik uit mijn mislukte huwelijk geleerd heb. Ik zorg er nu voor dat we regelmatig samen zijn en dat we dan ook echt alle tijd voor elkaar hebben. Af en toe sla ik zelfs wel eens een vergadering over en echt, dat blijkt dan helemaal zo onoverkomelijk niet te zijn. Ik heb ingezien dat er in het leven meer is dan alleen maar werk, werk en werk. Dat ik daarvoor zo'n hoge prijs heb moeten betalen, daar kan ik af en toe nog wel treurig om zijn ja.'

Waarom stranden er zoveel huwelijken? Daar is natuurlijk geen sluitend antwoord op te geven, omdat de redenen heel divers kunnen zijn. Maar de meeste huwelijken gaan niet zomaar ineens kapot. In een groot deel van de gevallen is de breuk er langzaam ingeslopen en pas te laat ontdekt. Haarscheurtjes, die in het begin nog eenvoudig hersteld hadden kunnen worden, groeiden op den duur uit tot diepe kloven. En kleine struikelblokken, die stuk voor stuk niet onoverkomelijk waren, vormden samen geleidelijk een ondoordringbare muur.

Tip
Liefde moet gevoed worden en een huwelijk vraagt om regelmatig onderhoud. Eén van de beste relatie-tips die wij ooit gekregen hebben is daarom deze:

'Reserveer elke week een paar aaneengesloten uren die je met z’n tweetjes doorbrengt'

'Is dat alles?' Ja, dat dachten mijn man en ik in het begin ook. Maar we zijn er inmiddels wel achter dat het een bedrieglijke eenvoud is. Wij hadden al snel een vaste avond gevonden, dus dat is het probleem niet. Maar in de praktijk blijkt het niet mee te vallen om ons aan onze afspraak te houden. Het gebeurt veel te vaak dat ik juist op 'ons avondje' laat ben met koken, zodat de kinderen ook laat in bed liggen. Dan is de keuken nog een puinhoop en moet dat wasje in de trommel persé nog opgehangen worden. "En da’s waar ook: als die betaling niet vanavond in orde komt, krijgen we problemen!" Net als we zitten, met een kopje dampende thee voor ons, gaat de telefoon. We zuchten, maar ik sta toch op en beloof het kort te houden. Het is mijn moeder en pas drie kwartier later leg ik de hoorn weer neer. Oh ja, daar zit mijn man nog en daar staat mijn koude thee… Voor we er erg in hebben, zijn de kostbare uurtjes tussen onze vingers doorgeglipt.

Drie regels
Het is dus niet zo simpel als het lijkt. Maar zo snel geven we het niet op! Nicky en Sila Lee hebben in hun boek 'Ik ook van jou' drie regels geformuleerd die je toe kunt passen op jullie intimi-tijd. Om je plan te laten slagen, moet je die tijd namelijk:

  1. plannen
  2. prioriteit geven
  3. beschermen

Plannen
Leg jullie agenda's naast elkaar en ga op zoek naar een moment dat jullie allebei goed uitkomt. Dat kan natuurlijk elke week een ander moment zijn, maar er is ook veel voor te zeggen om er een vast tijdstip voor te reserveren. Hebben jullie een geschikt tijdstip gevonden, reserveer dat dan voor jullie wekelijkse intimi-tijd. Noteer het meteen in je agenda, net zoals je dat met andere belangrijke afspraken zou doen. En staat jullie agenda altijd al maanden van tevoren vol? Maak jullie afspraken dan ook gewoon ver in het voren. Waarom zou je -bijvoorbeeld- eigenlijk niet afspreken dat je over drie maanden op woensdagmiddag met je man gaat lunchen?

Als de afspraak eenmaal genoteerd staat, komt het erop aan: hebben jullie de wil en de discipline om jezelf en elkaar eraan te houden? En dat niet één, niet twee keertjes. Ook niet voor een maand of drie, maar voortaan! Dus ook als de omstandigheden veranderen, ook als je er geen zin in hebt of boos bent, ook als je denkt: "Eén keertje overslaan kan toch geen kwaad…"

En hoe vaak gebeurt het niet dat er op het laatste moment nog vergaderingen ingelast worden. Of dat vrienden aangeven alleen op 'die ene middag' nog een gaatje te hebben. Leuke uitnodigingen, maar tja, wèl op jullie vaste avondje… Voor zulke gevallen is het goed om jezelf het volgende zinnetje eigen te maken: "Het spijt me, maar dan heb ik al een andere afspraak staan." Natuurlijk, er is niets op tegen om af en toe op iets anders in te gaan, maar doe dat in ieder geval niet voordat je met je man of vrouw overlegd hebt en samen een nieuwe afspraak gemaakt hebt.

In eerste instantie stuit deze zakelijke benadering je misschien tegen de borst. Het lijkt raar en overdreven om de tijd die je met je geliefde door wilt brengen zo strak te plannen. Maar wees eerlijk: als je dat niet doet, is jullie tijd samen het eerste dat erbij inschiet als de agenda's overvol raken. Dus zet je over je eerste bedenkingen heen en probeer het eens. Je zult merken dat je het op den duur heel normaal gaat vinden en dat je zelfs aan dit vaste patroon gehecht zult raken.

Prioriteit
'Geef jullie intimi-tijd een hoge prioriteit'. Deze regel is speciaal voor alle echtparen die denken dat elke week een paar uur intimi-tijd voor hen te hoog gegrepen is. Hun dagen zijn zo volgepland dat ze hier gewoon geen tijd voor denken te hebben. Maar het is juist andersom: hoe drukker je het hebt, des te noodzakelijker wordt het om regelmatig tijd vrij te houden voor jullie tweetjes alleen!

Als jullie een druk bezet leven leiden, trekt dat een zware wissel op jullie huwelijk. Kijk maar om je heen en je ziet hoe hoog de prijs is die veel mensen betalen voor hun overvolle agenda’s. Voor je het weet ben je zo in beslag genomen door allerlei zaken, dat je elkaar uit het oog verliest. Je neemt geen tijd meer om naar elkaars belevenissen te vragen, om elkaars gevoelens te begrijpen, om samen te lachen, te huilen en te bidden. Als je dat lang genoeg volhoudt, ben je op het laatst vreemden voor elkaar geworden. Daarom is het van het grootste belang om te blijven investeren in je huwelijk. Om de intimiteit zwaar te bewaken, zodat je niet ongemerkt uit elkaar groeit.

Zeg dus niet: "Leuk voor anderen, die intimi-tijd, maar helaas onhaalbaar voor ons." Tijd is namelijk een kwestie van prioriteit. Vraag jezef niet af: "Heb ik hier wel tijd voor?", want dan is het antwoord wellicht: "Nee!" Stel jezelf liever de indringende vraag: "Heb ik hier tijd voor over?" Door bewust tijd voor elkaar vrij te maken, laat je zien dat je elkaar die moeite waard vindt. Dat de relatie met je man of vrouw voor jou meer betekent dan dat verjaardagsfeestje, die boeiende roman, dat interessante tv-programma, of die gezellige borrel na werktijd.

Ik zeg niet dat je voortaan thuis moet blijven of dat je al je vrije tijd op moet offeren. Het is ook heus niet zo dat jullie intimi-tijd altijd voor alles zou moeten gaan. Er zijn nu eenmaal wel eens periodes waarin dingen anders lopen dan je zou willen. En er kunnen natuurlijk altijd onvoorziene situaties optreden, waardoor jullie afspraakje op het laatste moment toch niet door kan gaan. Dan is er niet meteen een man overboord en kun je je best een beetje flexibel opstellen. Maar het is wel zaak om alert te blijven en om samen te staan voor de keuze die jullie gemaakt hebben.

Beschermen
Goed, nu hebben jullie samen een afspraak gemaakt en die staat genoteerd. Je hebt er misschien zelfs andere dingen voor aan de kant gezet, omdat jullie intimi-tijd prioriteit verdient. Tot zover is het dus gelukt. Nu komt de derde regel aan bod: 'Bescherm jullie intimi-tijd!' Bescherm het tegen alles waardoor jullie afspraakje gehinderd of onderbroken dreigt te worden.

Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om de telefoon er gewoon even twee uurtjes naast te leggen. Of om de computer ruim van tevoren uit te zetten, zodat je de verleiding kunt weerstaan om 'nog snel even' de mail op te vragen. Jij kent jezelf het beste: wat zijn voor jou de stoorzenders die jullie tijd samen bedreigen? Pak ze aan en ruim ze uit de weg!

Het klinkt misschien niet zo vriendelijk, maar het is wel waar: ook kinderen kunnen als stoorzenders functioneren. Door 's avonds steeds uit hun bed te komen bijvoorbeeld. Of - als ze bijvoorbeeld al wat ouder zijn - door gewoon in de woonkamer erbij te blijven zitten, omdat dat nu eenmaal de plek is waar ze altijd hun vrije tijd doorbrengen. Het is belangrijk dat je dit op een prettige en werkbare manier oplost. Bij zulke omstandigheden is het natuurlijk erg fijn om jullie wekelijkse tijd af en toe eens buitenshuis door te brengen. Maar ook thuis valt er met wat vindingrijkheid best van alles te regelen. Laat je er in ieder geval niet van weerhouden door de gedachte dat je je kinderen op deze manier tekort doet. Per slot van rekening zijn ook zij er bijzonder bij gebaat als hun ouders in hun relatie investeren!

Invulling
En dan is het zover: Jullie hebben samen een afspraak gemaakt, er dingen voor aan de kant gezet en ervoor gezorgd dat er niets tussen kon komen. En daar zit je dan en je kijkt elkaar eens aan: "Wat zullen we eigenlijk gaan doen?" Tja, hoe geef je die intimi-tijd nu elke keer weer een waardevolle invulling?

Om te beginnen: het is handig om al van tevoren na te denken over de vraag wat jullie tijdens jullie wekelijkse afspraakje gaan doen. Als je dat uitstelt tot het moment zelf, gaat er veel kostbare tijd verloren en loop je een grote kans dat het onbevredigend verloopt. Verder is het ook gewoon leuk om het van tevoren al te weten; het verhoogt de voorpret en het vergroot de animo om je aan je afspraak te houden.

Bij het bedenken wat jullie samen gaan doen, is het bovendien goed om de volgende drie voorwaarden in je achterhoofd te houden:

  1. Wát je ook doet, doe het echt samen! Dus niet naast elkaar, maar met elkaar. Als je bijvoorbeeld een film gaat kijken, kun je dat op twee manieren doen. Je kunt allebei op een hoek van de bank onderuit zakken, de film starten en elk afzonderlijk de beelden over je heen laten komen. Maar je kunt ook gezellig tegen elkaar aankruipen en onder het kijken je indrukken met elkaar delen. Misschien geeft de film achteraf wel aanleiding tot een vertrouwelijk gesprek, waarbij je de gelegenheid krijgt om diep in elkaars ziel te kijken. En wie weet mondt dit alles tenslotte ook nog uit in een fijn samenzijn op jullie slaapkamer. Zie je, op deze manier brengen jullie de tijd echt samen door!
  2. Kies bovendien iets wat jullie allebei kunnen waarderen. Natuurlijk, de één zal iets altijd leuker blijven vinden dan de ander. Ook hierin zal het een kwestie van geven en nemen blijven. Maar doe dus in elk geval niet iets wat jij alleen leuk vindt, want dan zullen jullie dit niet lang volhouden.
  3. Tenslotte moet je steeds voor ogen blijven houden wat het doel is van deze intimi-tijd. Het gaat er immers om dat de band tussen jullie versterkt wordt en de liefde een nieuwe impuls krijgt. Stem de invulling van jullie intimi-tijd daar dus zoveel mogelijk op af. En dan hoeft het echt niet steeds zo zwaar en serieus te worden. Een avondje samen lachen kan jullie ook weer heel dicht bij elkaar brengen!

Als je jullie afspraakje tot een succes wilt maken, is een goede voorbereiding ook heel belangrijk. Zorg ervoor dat je zo uitgerust mogelijk bent. Fris je van tevoren even lekker op, doe een geurtje op, poets je tanden. Trek iets aan waar de ander je graag in ziet en waar je je prettig in voelt. Als julie thuis blijven, zorg er dan voor dat er wat lekkers in huis is. Ook is het dan leuk om de kamer een beetje leuk aan te kleden. Ruim nog even snel wat op, steek een paar kaarsjes aan, zet een sfeervol achtergrondmuziekje op. En als jullie van plan zijn om weg te gaan, regel dan tijdig een eventuele oppas, of het vervoer, of een reservering. Als je je op zo'n manier voorbereidt, voel je je aantrekkelijk en ontspannen en kun je je vervolgens helemaal op je geliefde richten.

En wat je dan uiteindelijk precies gaat doen, dat doet er niet eens zo heel veel toe. Je hoeft het in ieder geval niet in buitengewone dingen te zoeken. Als je het samen gezellig hebt, kun je zelfs het doen van de weekendboodschappen tot een klein feestje maken. Wees gewoon creatief en durf af en toe iets nieuws uit te proberen. Natuurlijk is het geweldig om samen uit eten te gaan, maar als je dat elke week zou doen, zou de lol er ook wel eens snel af kunnen gaan. Dus varieer naar hartelust en neem het risico dat iets tegenvalt op de koop toe. En ach, stel dat dat concert toch wat saaier is dan je dacht, dan streel je toch gewoon stiekem elkaars handen onder het programmaboekje!

Levensbelangrijk
Om je huwelijk sterk en levendig te houden, moet je er in blijven investeren. Vergelijk de liefde maar met een plant: die heeft voedsel en verzorging nodig. Nodig om te kunnen leven, te groeien en te bloeien, want zonder water gaat een plant onherroepelijk dood. Als je van je plant houdt, geef je hem dus regelmatig een scheut water, wat Pokon op z’n tijd en af en toe wat nieuwe aarde. Je haalt de uitgebloeide bloemetjes eruit, bindt een paar takjes op en geeft hem een goed plekje: in de zon of juist beschut. En precies zo heeft een huwelijk ook voeding en verzorging nodig. Het groeit en bloeit als er gepraat en geluisterd wordt. Als er gelachen wordt en gehuild. Als er gebeden en gevreeën wordt. Kortom, als er tijd in gestoken wordt!

Denk alsjeblieft niet: "Onze relatie is zó hecht, wij groeien door een volle agenda heus niet zomaar uit elkaar." En stel het onderhoud van je huwelijk ook niet uit, met de gedachte: "Dit zijn de tropenjaren. Later, als die eenmaal voorbij zijn, dan gaan we samen genieten." Want het komt te vaak voor dat mensen dan jaren later samen aan tafel zitten en zich vertwijfeld afvragen 'wie diegene tegenover hen eigenlijk is'! Geef je huwelijk niet de kans om te 'verleppen' door gebrek aan voedsel. Houdt het 'fris en bloeiend' door het regelmatig tijd en aandacht te geven. En merk je op een gegeven moment dat 'de blaadjes er toch een beetje slap bijhangen', aarzel dan geen seconde: spring op en geef je liefdes-plant waar het om vraagt!

En als je lievelings-plant al een jaar niet gebloeid heeft? Gooi je hem dan in de container? Nee toch! Je pakt je handschoenen en een flinke zak met aarde, eventueel een grotere pot en je steekt er een hele morgen in om hem te vertroetelen. Met die nieuwe potgrond zet je hem in een emmer water en je laat de wortels zich weer helemaal volzuigen. In de weken daarna loop je er regelmatig even langs en soms betrap je jezelf op een aanmoedigend woordje. En precies zo vraag ik je om de moed niet op te geven als je huwelijk een stroeve periode doormaakt. Zo'n kostbare relatie, bestemd voor heel de rest van je leven, daar heb je toch alles voor over! Wat zul je juichen als je dan, misschien wel na een hele tijd, weer een paar tere, maar veelbelovende 'knoppen' ziet verschijnen!

- Tradities »

Gerelateerde onderwerpen:
Hoe houd je het leuk samen?