Sensualiteit

Sensualiteit en seksualiteit. Twee woorden die zo op elkaar lijken dat je ze makkelijk door elkaar haalt. Ook qua inhoud liggen ze dicht tegen elkaar aan. Toch zijn het echt twee verschillende begrippen.

 

Seksualiteit

Seksualiteit is een woord met een brede betekenis. Het omvat eigenlijk álles wat verband houdt met het verschil tussen mannelijk en vrouwelijk. Man en vrouw zijn niet hetzelfde en juist dat verschil doortrekt ons hele bestaan. We zijn seksuele wezen van top tot teen. Mat hart en ziel, met huid en haar. En daarom begrijpen we elkaar vaak niet, maar voelen we tegelijk ook die spannende aantrekkingskracht. Daarom reageren we vaak anders, maar vullen we elkaar ook zo goed aan. Daarom verloopt een gesprek soms moeizaam, maar kan vrijen ook zo lekker zijn.

 

Zintuigelijk

Sensualiteit is al net zo'n brede term, en een tikje ongrijpbaar bovendien. Maar als je het kort wilt omschrijven kun je zeggen dat het gaat over de streling van de zintuigen. Vandaar het synoniem 'zinnelijkheid', maar dat woord gebruik ik liever niet vanwege de negatieve bijklank die je erin kunt horen. Maar sensualiteit gaat dus over genieten, heel bewust genieten van wat je voelt en ervaart. Niet via je hoofd maar via je lichaam, met alle vijf je zintuigen.

 

En houd dat genieten in eerste instantie maar gewoon heel dicht bij jezelf. Bij jouw fysieke identiteit. Want ja, zo dichtbij komt het; het raakt aan je persoonlijkheid. Als we het over karakters hebben, denken we meestal automatisch aan ons hoofd. Of aan ons hart, maar dan bedoelen we het niet letterlijk. Maar je sensualiteit, dat is eigenlijk de zintuigelijke kant van je karakter.
Waar kijken je ogen graag naar?

Welke klanken hoor je het liefst

en van welke geur gaat je hart sneller kloppen?
Voor welke smaak heeft jouw tong een voorkeur?
En naar wat voor gevoel hunkert je huid?

Kortom, heel letterlijk: wie ben jij - in je lichaam?
Sensualiteit begint bij het antwoord op die vraag.

 

Ontdekken

Maar hoe ontdek je dat antwoord? Hoe maak je kennis met je eigen fysieke persoonlijkheid? Wordt dat geen hele ingewikkelde zoektocht? En moet je je daarvoor niet veel te ver buiten je grenzen wagen? Nee, echt niet, het antwoord ligt juist heel dichtbij. Want wat is er nu dichterbij dan je eigen lichaam? En meer heb je niet nodig, want je lichaam heeft zelf alles in huis om de kennismaking soepel te laten verlopen. Maak gewoon zoveel je kunt gebruik van de vijf prachtige instrumenten die het je aanbiedt: ruik, kijk, proef, tast en luister naar hartelust!

 

Wil je graag leren om meer in verbinding te staan met je eigen lichaam? Wil je, kortom, graag een sensueler mens worden? Dan zijn hier tien zinnenprikkelende (maar geen seksuele!) tips voor je:

 

1. Ga naar een plek die jou inspireert: een bloemenwinkel, museum, een vlindertuin, een mooi gebouw... Geef je ogen goed de kost; drink alles in wat je ziet.

2. Trek iets zwarts aan: hoe staat dat? Voel je anders in het zwart dan het rood? En wat doet een kleur als geel met je?

3. Luister naar het gekwetter van de vogels, naar het zingen van je kinderen, naar de regen en de wind. En luister ook eens naar de stilte.

4. Zing tijdens het ophangen van de was, tokkel op je gitaar, drum op het stuur van je auto. Maak muziek!

5. Ruik aan bloemen, aan fruit en groenten, aan boeken, aan was die buiten gedroogd is.

6. Doe je favoriete geurtje op. Waarom past het zo goed bij je?

7. Proef het verschil tussen de ene bonbon en de andere. En kun je belegen kaas van jonge onderscheiden? Of een Elstar van een Jonagold?

8. Duik de keuken in en zet iets op tafel dat je zelf gebakken hebt. Hmmm!

9. Streel met je handen over verschillende stoffen, aai met je wang langs de haartjes van een baby, doe een dutje in het gras.

10. Neem een warm bad en smeer je daarna langzaam in met een zachte, geurige lotion.

« Rommelen - Ogenspel »

Gerelateerde onderwerpen:
Genieten van seks!