Rommelen

Als het om seks gaat, kun je best hoge verwachtingen koesteren. En dat is – deels – terecht, want seks kan inderdaad fantastisch zijn. Lekker vrijen is een geweldige manier om samen plezier te hebben en om elkaar te laten merken hoeveel je van elkaar houdt! Maar aan de andere kant kunnen diezelfde hoge verwachtingen er ook voor zorgen dat je seksleven juist op een teleurstelling uitdraait. Niet zelden zijn het juist de stellen met de hoogste idealen die hun seksuele verhouding in het slob zien raken. Een schets van hoe dat bijvoorbeeld kan gaan:

Je start samen vol idealistische dromen. Je bent gek op elkaar, het knuffelen gaat gewoon vanzelf en met de seks komt het dus ook vanzelf wel goed, niet waar? Niet waar! Je komt er gaandeweg achter dat er toch wel meer bij komt kijken. Goede seks vraagt om inzet en soms lijkt het zelfs meer op inspanning dan op ontspanning. Aan dat idee moet je eerst wel even wennen, maar dan ga je er ook helemaal voor. En het resultaat mag er wezen! Je voelt elkaar steeds beter aan, raakt op elkaar ingespeeld en je seksleven staat nu echt in volle bloei. De lat ligt nog steeds hoog, maar wel binnen bereik. Seks is synoniem voor feest!

Maar dan... dan ben je een keertje doodop 's avonds. En de volgende dag is de ander laat thuis. En weer een dag later hebben jullie wat onenigheid. Seks stel je dus maar even uit, tot je allebei weer lekker in je vel zit en er weer helemaal voor kunt gaan. En gelukkig, die tijd breekt ook weer aan en je haalt de schade ruimschoots in. Soms gaan de dingen een klein beetje anders dan je dacht, maar al met al geen reden om de lat lager te leggen.

Totdat... een baby je maandenlang uit je slaap houdt. Of totdat je baan op de tocht komt te staan en je gek wordt van de zenuwen. Totdat er een conflict opduikt waar je samen niet zo 1-2-3 uitkomt. Wat doe je dan? Nou, de kans is groot dat je doet wat je eerder ook deed: je zet de seks even op een laag pitje, totdat er weer betere tijden aanbreken. (Seks is heerlijk, maar je kunt ook best even zonder, toch? Zo erg is dat niet. En het is nog altijd beter dan op de kwaliteit inleveren, want als je daar eenmaal aan begint...) Maar tot je schrik breken die betere tijden niet zo snel aan. Want je lost uiteindelijk dat conflict wel op, maar dan krijg je ruzie met je schoonouders. Nieuwe stress! Of je krijgt een andere functie aangeboden, maar de werktijden blijken veel minder ideaal. Nog later thuis! Of je kleintje slaapt eindelijk door, maar dan ben je onverwacht opnieuw zwanger. Alweer zo moe!

En al die tijd staat die seks daar te sudderen op dat lage pitje. Nu zeggen we wel dat 'wat in het vat zit, niet verzuurt', maar op seksueel gebied gaat dat niet op. Voor seks geldt eerder: 'stilstand is achteruitgang' en 'van uitstel komt afstel'. Want tegen de tijd dat de omstandigheden ten goede keren, pak je de draad van het vrijen niet altijd zo makkelijk weer op. Niet zo van 'eens kijken hoor, waar waren we gebleven?' Nee, door een tijd lang heel sporadisch of vrijwel niet aan seks te doen groeit er verwijdering. Heel de intimiteit lijdt daaronder, niet alleen het lichamelijke gedeelte. En die afstand is lastig te overbruggen. Lang niet ieder stel slaagt er na zo'n dip in om hun seksuele leven weer op een bevredigend niveau te krijgen. Dus hoe voorkom je dat het zo gaat? En kun je dit proces ook stoppen?

Ja, gelukkig wel! Door namelijk naast je hoge verwachtingen ook gewoon realistisch te zijn. Door het doel soms lekker hoog te hangen, maar de lat net zo goed wat lager te kunnen leggen. Dus door intens te genieten van een spetterend liefdesfeest, maar op z'n tijd ook genoegen te nemen met een middelmatig vrijpartijtje. Kun je geen uur vrijmaken? Een kwartiertje toch zeker wel! Ben je te moe om voor een orgasme te gaan? Geeft niet, het kan best een keertje zonder. Bang dat door de stress je zaadlozing te vroeg zal komen? Wat dan nog? Voor een goede seksuele relatie hoef je het niet elke keer 'van de bovenste plank' te halen. Als kwaliteit en kwantiteit elkaar in evenwicht houden, dat is seks op z'n best!

Als je niet wilt dat je seksleven een zootje wordt,
moet je af en toe juist wat aan durven rommelen!

EchtVerbonden

« Seksualiteit in het licht van de Bijbel - Sensualiteit »

Gerelateerde onderwerpen:
Genieten van seks!