Spannend (2010)

"Vroeger waren we echt zo'n verliefd stel, weet je wel? Altijd dingen samen doen, hele avonden knuffelen op de bank. We hadden elkaar altijd van alles te vertellen en zaten rustig urenlang te lachen en te praten. Maar als je het met nu vergelijkt...

Het is niet zo dat we niet meer van elkaar houden. Dat doen we echt nog wel. We hebben natuurlijk ook al heel wat meegemaakt samen. En na al die jaren weten we precies wat we aan elkaar hebben. Maar het is... Hoe zal ik het zeggen? We zijn gewoon saai geworden; de passie lijkt wel verdwenen!

En nu vraag ik me dus af: kan het ook weer terugkomen? Of is dit zoals het nu eenmaal gaat in een lange relatie? Dat is een belangrijke vraag voor me, eerlijk gezegd. Want de liefde is er nog wel, maar ik mis toch dat gevoel van vroeger. En soms denk ik dan wel eens... Nou ja, ik bedoel gewoon dat ik niet altijd weet of ik zo wel door wil gaan. Snap je?"

Sleur
Het zou zomaar je buurvrouw kunnen zijn, die dit met je deelt. Je collega, of je sportmaatje. Maar misschien lijkt het ook wel op jouw verhaal en loop jij ook wel eens rond met dit soort twijfels. Uiteindelijk is het een vraag die veel echtparen vroeg of laat bezig houdt:

Hoe houden we ons huwelijk spannend?

Sleur in je huwelijk. Vaak wordt het voorgesteld als iets wat in een langere relatie onvermijdelijk is. Iets wat je moet accepteren – of niet – maar wat je in elk geval niet kunt voorkomen. Maar zo hoeft het helemaal niet te gaan! Je hoeft echt niet lijdzaam toe te kijken hoe je huwelijk langzaam ten prooi valt aan de verveling. Je kunt je relatie spannend houden. Ook na een flink aantal jaren samen. En ook met een drukke baan of een volle agenda. Ja, zelfs als je een stel kinderen hebt rondlopen. Hoe? Door de dingen te (blijven) doen die verliefde mensen doen.

Verliefd
Doe wat verliefde mensen doen. Wat ze doen om elkaars aandacht te vangen en vast te houden. Wat ze allemaal wel niet doen om elkaar te kunnen ontmoeten. Hoeveel ze ervoor over hebben om elkaar blij te maken. Hoe ze elkaar aankijken en aanraken...

Doe wat verliefde mensen doen. Niet omdat je persé terug zou willen naar die begintijd. Want hoe fijn die tijd ook was, ze was bedoeld om voorbij te gaan. En als daar iets moois, iets nieuws voor in de plaats komt, dan is dat alleen maar goed. Maar iets van dat begin kun je behouden: de passie, die spanning!

Laat je niet wijsmaken dat die gevoelens over horen te gaan. Om plaats te maken voor 'echte liefde' bijvoorbeeld. Of omdat je hersenen niet in staat zijn om nog langer de nodige hormonen te produceren. Het is waar dat de verliefdheid op den duur van samenstelling verandert. Ze wordt ook minder allesoverheersend. Dat is onvermijdelijk en zelfs nodig, als je een volwassen en duurzame relatie op wilt bouwen. Maar een volwassen relatie is totaal iets anders dan saai en eentonig. Tenminste, zolang ze haar jeugdige enthousiasme niet inlevert zodra de sleur z'n lelijke kop opsteekt.

Schitterend
De liefde is zo veelzijdig en veelkleurig! Net als een kostbare, geslepen diamant. Die flonkert het mooist als je hem heen en weer beweegt, zodat het licht er goed mee kan spelen. En hoe meer facetten aan de diamant, hoe indrukwekkender het kleurenspel dat je te zien krijgt.

Precies zo is het met de liefde ook. Alle facetten samen maken de liefde tot zo'n schitterende, kleurrijke ervaring. Maar je kunt die verschillende aspecten nooit allemaal tegelijk beleven. Daarom is de liefde op haar mooist als ze in beweging blijft, zodat het licht telkens op een andere kant kan vallen.

Het ene moment koester je je dan vooral in die veilige vertrouwdheid. Het andere moment komt het seksuele verlangen sterker naar voren. Je bent elkaars beste maatje, maar net zo goed elkaars sterkste tegenspeler. En de verliefdheid, de passie, die onweerstaanbare kracht die jullie naar elkaar toe heeft getrokken? Die is – en blijft – niets minder dan één van de prachtige facetten van de liefde.

Wil je graag dat jullie liefde blijft sprankelen en schitteren? En wil je je huwelijk graag spannend houden? Laat die mooie passie dan niet dof worden en wegslijten, maar wrijf juist dat vlakje eens wat vaker op.

« Inspiratie (2009) - Vrij om te voelen (2011) »

Gerelateerde onderwerpen:
Pootjes vasthouden