Vrij om te voelen (2011)

'Ik wil je vragen of ik je mag aanraken.'
Ik kijk benauwd naar de massagetafel. Nee toch?
'Niks engs, alleen je handen.'

De auteur voor Psychologie Magazine zit in een comfortabele stoel tegenover sekscoach Marjanne Hurks. Ondanks de brandende kaarsjes en de rustgevende muziek voelt ze zich toch een beetje ongemakkelijk. Wat wil zo'n vrouw allemaal van je? En hoe moet je antwoorden op van die vragen over wat je precies voelt enzo? En dan wil ze je nog aanraken ook! Gelukkig blijkt het mee te vallen en gaat het alleen om haar handen. Het is een eenvoudige oefening, die je ook thuis met elkaar kunt doen:

We steken onze handen uit. Met de rechterhand streelt ze mijn linker, ik streel tegelijkertijd de hare. 'Kon je dit bewust voelen, iedere aanraking?' vraagt ze als we zijn gestopt. Eigenlijk niet; je kunt niet twee dingen tegelijk voor de volle honderd procent beleven. Nu moet ik mijn ogen dichtdoen. Ze streelt mijn linkerhand, ik hoef alleen maar te voelen. Daarna doe ik het bij haar.”

Afdwalen
Ze is niet met een enorm probleem gekomen, de anonieme 'ik' van het artikel*. Het is eerder een beetje een luxeprobleem, beseft ze zelf. Ze heeft immers een fijne relatie, ook op het seksuele vlak. Maar de laatste tijd betrapt ze zich er onder het vrijen wel eens op dat haar gedachten afdwalen. En dat zit haar toch een beetje dwars. Want ze houdt van haar partner en voelt zich nog steeds tot hem aangetrokken. Maar eigenlijk zou ze willen dat ze weer net zo intens kon genieten als in het begin...

Volgens de coach moet ze het vrijen bewuster beleven: 'Seks is niet vanzelfsprekend, je moet het bewust ondergaan.' En vandaar dus die kleine oefening, want die bevat meteen een belangrijke levensles: om ergens echt van te genieten heb je je volle aandacht nodig.

Onverdeeld
Vrijen kun je gewoon niet half doen. Als je ondertussen met je gedachten half ergens anders zit, kun je ook maar half voelen wat je voelt. En hoe minder je voelt, hoe trager je gaat reageren en hoe langer het duurt voor je wat opwinding ervaart.

Seks vraagt om je onverdeelde aandacht. Als je er echt van wilt genieten, is het belangrijk om je er volledig aan over te geven. En dat betekent dat je verder even alles en iedereen los moet kunnen laten. Dus geef jezelf bewust vrij om te vrijen! Gun jezelf dat je even mag stoppen met regelen, met zorgen, met denken. Dat je eventjes alleen maar hoeft te voelen.

Voor de 'ik' blijkt het advies van de sekscoach te werken: Ik besluit me niet af te laten leiden door gepeins. Het werkt: hoewel onze vrijpartij heus niet meteen zo ongelofelijk geweldig is als in onze begintijd, komt het toch een heel eind in de goede richting. Mijn gedachten dwalen niet af. Ik denk niet eens, ik vóel.

 

* Psychologie Magazine, jaargang 30, april 2011

« Spannend (2010) - Houdbaar geluk (2012) »

Gerelateerde onderwerpen:
Pootjes vasthouden